Alpheios zet Social Return in voor 'Werken na' trajecten IBN
"Dit jaar zetten we onze Social Return op een hele unieke en speciale manier in; als sponsor voor twee 'Werken na' trajecten."
Een gat in de markt
De sociale onderneming IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant) is al sinds jaar en dag een klant en partner van Alpheios en Vebego. Social Return is een belangrijk onderwerp bij IBN en wij als partner dragen jaarlijks ons steentje hieraan bij, vaak in praktische vorm.
Dit jaar kleden we onze bijdrage voor Social Return op een hele unieke en speciale manier in. We zorgen als sponsor voor twee 'Werken na' trajecten . Hiermee maken we écht een positieve impact, want we helpen mensen terug te keren op de arbeidsmarkt. Omdat we dit een prachtig initiatief vinden en we trots op onze bijdrage zijn, vertellen we je er graag meer over. We spraken met Wilke van IBN over de inhoud van 'Werken na' en wat het betekent voor de samenleving.
Een gat in de markt
Het programma 'Werken na' is ontwikkeld voor mensen die ziek zijn geweest met een langdurige periode van herstel, bij bijvoorbeeld kanker, NAH en long covid, of chronisch ziek zijn en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen. Het programma wordt volledig betaald vanuit Social Return of door het UWV. Het doel van IBN is de mensen zo snel als mogelijk weer terug te brengen in het arbeidsproces. Vanuit IBN is Wilke van Thiel-Leenders nauw betrokken bij het programma. Ze vertelt: "Mensen vallen na een lange periode van ziekte en het beëindigen van de arbeidsovereenkomst vaak tussen wal en schip. Dit traject laat ze opbloeien en zet ze weer in hun kracht. Ik heb tijdens een aantal trajecten al kandidaten mogen helpen en als ik zie hoe die mensen groeien, dat is ongelooflijk!"
In de reguliere begeleidingstrajecten van onder andere het UWV zitten dit soort programma's nog niet ingebed. "Dat heeft alles te maken met de specifieke ziektebeelden die niet herkend en erkend worden. Long covid is hier een duidelijk voorbeeld van," vertelt Wilke. "Over deze ziekte is nog weinig bekend. En je ziet vaak niet aan de mensen uit deze doelgroep dat ze ziek zijn. 'Even de schouders eronder zetten, het zal wel een burn-out zijn,' is iets wat ze vaak horen." Het traject is een uitkomst voor deze doelgroep. 75% van de mensen die het gehele traject hebben gevolgd, vinden weer een betaalde baan!
Aan de slag in groepen en mét huiswerk
In september 2023 start alweer de vijfde ronde van dit programma. Kandidaten worden vooraf gescreend voordat ze mee kunnen doen. Er wordt onder andere gekeken naar de mate van commitment en de samenstelling van de groep. In een groep zitten maximaal 12 deelnemers die worden begeleid door vier personen. Het traject van negen sessies loopt volledig via Zoom zodat mensen uit heel Nederland en zelfs België mee kunnen doen én omdat deze doelgroep vaak niet veel prikkels kan ervaren en de reistijd een grote drempel vindt.
Aan het begin van het programma moeten de kandidaten nog uit hun schulp komen. Wilke legt uit: "In de eerste sessie gaan de kandidaten aan de slag met de vraag Wie ben ik en waar sta ik? Dat is een hele moeilijke vraag om in groepsverband te bespreken, maar door de manier van begeleiden en de juiste vragen, stellen mensen zich toch vrij snel open en geeft eenieder elkaar tips. Het groepsgevoel bouwt zich heel erg op. Dat is enorm mooi om te zien."
Alpheios sponsort twee trajecten
Wilke van Thiel, accountmanager IBN, heeft het officiële certificaat overhandigd aan enkele van onze collega's op het hoofdkantoor van Alpheios. Dit certificaat heeft inmiddels een prominente plek op het kantoor gekregen. We zijn enorm trots en dankbaar dat we op deze manier bij kunnen dragen via Social Return en vooral aan het verbeteren van iemands welzijn, kracht en kwaliteit van leven. Wil je meer informatie over het 'Werken na' programma?
Spread the word!
IBN ziet een enorme behoefte naar dit soort trajecten. Op dit moment is IBN de enige die dit op deze manier aanbiedt, maar Wilke is regelmatig in gesprek met het UWV en werkgeversservicepunten om dit traject onder de aandacht te brengen. Zij geeft presentaties door het hele land en legt uit dat ook dít een vorm van Social Return is. "Als je als opdrachtnemer geen invullingsmogelijkheden ziet, kun je wel zo'n traject adopteren en misschien ook wel de link leggen naar de specifieke persoon. Dan kun je laten zien dat je als organisatie echt geholpen hebt." aldus Wilke. Vanuit Alpheios hopen ze de komende jaren vaker dergelijke trajecten te kunnen sponsoren.