Rein heeft heel veel profijt gehad van de cursus
"Ik heb mijn netwerk enorm vergroot en zo een baan gevonden"
Het verhaal van Rein
Rein van Zandvoort (57) nam als ex-kankerpatiënt deel aan het project ‘Werken na kanker’, georganiseerd door IBN in samenwerking met Wasbeer & Pauw. Rein: ‘’Ik heb heel veel profijt gehad van de cursus. Het is heel prettig om ervaringen met lotgenoten te delen. Er is veel herkenning want doordat je kanker hebt gehad, maak je toch hetzelfde mee. De sessies hielpen mij om mijn huidige situatie te accepteren. En ik vond ook nog eens een mooie baan als locatiecoördinator bij de gemeente Meierijstad via het netwerk van IBN.”
Mijn achtergrond
“Voordat ik kanker kreeg, had ik een hotel in Cambodja. Ik was altijd superactief. Nadat ik me niet lekker voelde keerde ik voor onderzoek terug naar Nederland. Ik kwam in de ‘onderzoeksmolen’ terecht en ik kreeg de diagnose spierinvasieve blaaskanker. Na een operatie volgde een lang herstel. Ik heb er een aantal fysieke klachten aan overgehouden, toch wilde ik na enige tijd weer aan de slag.”
Waar liep ik tegenaan
“Je komt op een punt dat je jezelf afvraagt: ‘wat wil ik, en wat kan ik nog’. Ik probeerde de draad weer op te pakken, maar zodra ik het woord kanker bij werkgevers liet vallen, telden kennis en ervaring niet meer mee. Iemand die kanker heeft gehad kan wellicht een bepaald risico met zich meebrengen, maar iemand met een burn-out kan net zo goed terugvallen.“
Aan de slag
“Via PIM Werkt kwam ik in contact met Corina Kersten van IBN. Zij vertelde mij over het project. Niet veel later volgde er een interview met mij hierover in het Brabants Dagblad en nam ik deel aan het project. Hierdoor kwam alles in een stroomversnelling. Ik leerde mijn kernkwaliteiten aan te geven. Ook kreeg ik inzichtelijk wat mijn sterke en minder sterke punten zijn. Hier ging ik effectief mee aan de slag.“
Ervaringen delen en solliciteren
“Door het project ‘Werken na Kanker’, leerde ik lotgenoten kennen. Tijdens de sessies vind je veel herkenning bij elkaar. Kanker verandert je. Je wordt gevoeliger. Ik heb nog last van een soort moeheid. Tijdens de sessies krijg je veel tips, maar ook goede adviezen van elkaar. Deze feedback is heel waardevol. De sessies zijn veelal online, dat is erg fijn. Ook werd je door ‘hand-outs’ goed voorbereid op alle sessies. Ook het solliciteren kwam aan bod. We leerden ‘pitchen’; jezelf kort presenteren aan een werkgever. Door duidelijk te zijn naar een werkgever wat je wel en niet kunt, kan een werkgever hier rekening mee houden. En doordat er speeddates werden georganiseerd met verschillende werkgevers kun je netwerken. Ik heb mijn netwerk hierdoor enorm vergroot. Via het netwerk van IBN kon ik aan de slag als locatiecoördinator bij de gemeente Meierijstad.“
Ik voel me weer waardevol
“Als locatiecoördinator regel ik het facilitaire gedeelte voor de opvang van vluchtelingen. Mijn ervaring in de hotelwereld komt hierbij goed van pas. Bovendien weet ik hoe het voelt om een buitenlander te zijn. Ik probeer hun verblijf zo fijn mogelijk te maken. Hierdoor voel ik me waardevol.” Lisette van der Swaluw, Projectleider Opvang Oekraïners, gemeente Meierijstad: “Rein is ook heel waardevol voor ons. Zijn internationale hotelervaring, managementkwaliteiten en positieve, doortastende en opbouwende instelling, maken dat hij geknipt is voor de job.” Rein: “Ik werk 32 uur per week en ik kan ik mijn uren zelf indelen. Lukt het even niet, dan haal ik het op een andere dag in. Werken verrijkt je leven. Naast dat ik weer kan deelnemen aan het arbeidsproces, kan ik ook iets betekenen voor een ander.“
“Twijfel je om deel te nemen aan het project ‘Werken na Kanker’? Gewoon doen! Het brengt heel veel positieve dingen teweeg“, aldus Rein.