RYSE vult Social Return in met sponsoring ‘Werken na’ trajecten
‘We zijn heel blij met deze originele, duurzame invulling’
De wereld een stukje beter maken
Mariella Marugg is projectmanager bij RYSE, een adviesbureau waar ze de ambitie hebben om met vernieuwende oplossingen vastgoed naar een hoger niveau te tillen. Met als doel duurzame leefomgevingen, om zo de wereld om ons heen elke dag weer een stukje beter te maken. Mariella is heel blij dat ze een steentje kan bijdragen aan het project ‘Werken na’ van IBN. “Ik vind het zo waardevol dat we op deze manier mensen kunnen helpen weer een eerste stap te zetten op de arbeidsmarkt. Dit past bij het DNA van ons bedrijf: we zijn maatschappelijk betrokken en altijd op zoek naar verbindingen, naar positieve impact.”
Veghels Buiten
Het project ‘Werken na’ bestaat nu een aantal jaar en is in het leven geroepen om mensen die na kanker weer aan de slag willen, in hun kracht te zetten en te verbinden aan werkgevers die hiervoor openstaan. RYSE heeft vestigingen in Utrecht en Assen maar is in het hele land werkzaam. Zo ook voor het project Veghels Buiten en de verdere uitbreiding van deze woonwijk in de gemeente Meierijstad. “We geven (strategische) adviezen, managen projecten vanaf de start tot aan de realisatie en bieden nazorg. Ik ben vooral met gebiedsontwikkeling aan de slag. Social Return konden we voor dit project niet invullen met werk. Dat we het op deze manier toch in de regio kunnen invullen door twee personen een kans te bieden op een baan na hun ziekte, is echt fantastisch.”
Anders kijken naar Social Return
Guus Weitzel is adviseur Social Return bij IBN en ondersteunt de gemeente Meierijstad hierin. Hij mocht de vouchers overhandigen aan Mariella. “Social Return kun je op verschillende manieren invullen. Dat hoeft niet altijd in werk op het betreffende project te zijn, maar kan dus ook in het begeleiden van mensen naar werk. Het project ‘Werken na’ bestaat nu een aantal jaar en is in het leven geroepen om mensen die na kanker weer aan de slag willen, in hun kracht te zetten en te verbinden aan werkgevers die hiervoor openstaan. Dit was zo succesvol dat het programma is uitgebreid naar mensen met NAH, long COVID, Parkinson en Q-koorts. We werken hiervoor samen met het Radboud UMC in Nijmegen, zij hebben veel mensen in beeld die klaar zijn met hun behandeling. We merken dat nu ook in andere ziekenhuizen interesse ontstaat voor ons ‘Werken na’ programma.”
Duurzame ondersteuning
Het voordeel van kandidaten sponsoren is dat ze duurzaam aan het werk gaan. Guus: “Wat je in het verleden vaak zag bij een Social Return invulling met werk op het project en binnen de looptijd van een project, is dat mensen die hierdoor aan de slag konden weer hun baan verloren als het project was afgerond. Door iemand te sponsoren voor het traject ‘Werken na’, bied je duurzame ondersteuning.” Mariella: “Ik ben nu een paar maanden bij de gemeente Meierijstad aan het werk vanuit RYSE en heb al kunnen zien dat ‘Werken na’-kandidaten een mooie baan hebben gekregen binnen de gemeente. Zo’n duurzame oplossing past bij onze organisatie.”
Doel van de voucher
Mariella weet nu nog niet welke personen via hun sponsoring kunnen deelnemen aan het programma. “Het voelt goed om te weten dat het mensen zijn die niet via een andere weg, zoals bijvoorbeeld de gemeente of het UWV, de financiële middelen hiervoor hebben. Als de vouchers worden ingezet willen we deze mensen graag ontmoeten, zodat we er gezichten bij hebben. Het is mooi dat we de duurzame toekomst voor bewoners van Veghels Buiten kunnen verbinden met een duurzame toekomst voor de kandidaten van ‘Werken na’. Wij zijn heel blij dat wij hier aan bij kunnen dragen.”