Op de foto
Op foto van links naar rechts: Remco Boogaard, Yvonne Albers, Gerard Nieumeijer en Rik van Schaijk
"IBN pakt het serieus en professioneel aan, dat geeft vertrouwen."
Het is nog een prille samenwerking, maar eentje met een vliegende start. Remco Boogaard, Productie coördinator bij Groupe Atlantic Nederland, is er heel blij mee. “IBN is een club die de klantvraag serieus oppakt en veel kennis in huis heeft. Tijdens de rondleiding zagen we medewerkers elektrische brommers en designlampen van karton assembleren. Er was overzicht en structuur, een professionele uitstraling. Dan breng je er met veel vertrouwen je eigen product naartoe.”
Het product dat voor Groupe Atlantic bij IBN in Oss wordt geassembleerd is een systeem voor warmte en koelte terugwinning. Het is in Veenendaal ontworpen, getest en (door)ontwikkeld. “Onze systemen voeren vuile lucht af en schone lucht naar binnen. In de unit kruisen deze luchtstromen elkaar op zo’n manier dat de warmte wordt overgedragen op de schone lucht, de warmte wordt dus hergebruikt. Deze manier van ventileren is enorm duurzaam en draagt bij aan een goede gezondheid.”
Naast de ventilatie-units biedt Groupe Atlantic lucht/water warmtepompen en systemen om te koelen. “Met deze drie producten kun je een huis ventileren, verwarmen en verkoelen zonder gas. En kun je het klimaat in huis dus helemaal elektrisch regelen. Dit doen we voor zowel de woning- als utiliteitsbouw.”
Met de ventilatie-units maakt Groupe Atlantic een flinke groei door. “Er ontstond behoefte aan een extra samenwerkingspartner voor de assemblage. We werken al langer samen met sociale ondernemingen en in onze zoektocht kwamen we al snel uit bij IBN. Vanaf het eerste moment pakte IBN het serieus op en waren ze heel duidelijk: we doen het goed of we doen het niet. Dat vind ik heel erg prettig en past bij onze visie op kwaliteit.”
IBN doet de totale assemblage van het product. “Je begint met een lege body. Deze is zo ontworpen en voorbereid dat er een heel toestel in opgebouwd kan worden, een functionerend apparaat. Het is een samenkomst van wel meer dan 100 halffabricaten. Daaronder bevinden zich ook nog enkele subassemblages: een subonderdeel wordt voor de implementatie in de body eerst nog in elkaar gezet. Zowel de sub- als eindassemblage worden bij IBN gedaan. Ten slotte wordt de unit volgens onze strenge kwaliteitseisen getest en verpakt, ook dat doen de medewerkers van IBN.”
Voordat de samenwerking werd beklonken, is door een procesengineer van IBN uitgebreid onderzocht of het überhaupt mogelijk was de werkzaamheden goed te organiseren. Om een goede vertaalslag te kunnen maken, heeft IBN zich verdiept in de werkinstructies van Groupe Atlantic. Remco: “Die kun je naast je neerleggen, maar IBN stelde er juist hele goede vragen over. Dat geeft vertrouwen. In overleg hebben we de eindassemblage in meerdere stappen onderverdeeld en elke stap wordt door iemand anders uitgevoerd. De volgende stap kan niet gedaan worden als de stap ervoor niet goed is uitgevoerd. De samenwerking met IBN biedt ons de mogelijkheid op een professionele manier maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”
Rik van Schaijk, accountmanager IBN: “Wij zijn blij met de samenwerking met Groupe Atlantic. Het zorgt voor divers assemblagewerk met een structureel karakter, dat ook ontwikkelingsperspectief biedt voor onze medewerkers.” Remco: “De samenwerking verloopt heel goed. Tijdens de voorbereiding zag ik een club mensen met verstand van zaken, die er heel veel tijd in hebben gestoken om er zeker van te zijn dat ze het waar konden maken.” Op de opstartdag was Remco erbij, samen met de kwaliteitsmedewerker van Groupe Atlantic. “IBN had de sub- en eindassemblage van de unit zeer gestructureerd en professioneel ingericht. We hebben een hele soepele start gemaakt, het leek al snel alsof de medewerkers van IBN dit al jaren zo doen.”
Op foto van links naar rechts: Remco Boogaard, Yvonne Albers, Gerard Nieumeijer en Rik van Schaijk