PSO logo - Prestatieladder Socialer Ondernemen
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Zaken doen met IBN
  4. Social Return
  5. PSO-voucher

Gemeenten stimuleren met PSO-vouchers een inclusieve arbeidsmarkt

Het behalen van een PSO-certificering is aantrekkelijk voor bedrijven die vaak een social return opdracht hebben.

Door inzet van PSO-voucher is PSO-certificering binnen handbereik

Voor bedrijven die veelvuldig te maken hebben met social return opdrachten, kan het behalen van een PSO-certificering aantrekkelijker zijn dan per opdracht de social return verplichtingen invullen. Ook voor bedrijven die vanuit intrinsieke motivatie al sociaal en inclusief ondernemen, is het interessant dat met een PSO-certificering aan te tonen. Maar hoe pak je dat precies aan? PSO-adviseur bij IBN, Guus Weitzel, kan hierbij adviseren en ondersteunen. Met een PSO-voucher van de gemeente kunnen organisaties zijn expertise kosteloos inzetten. 

Gemeenten reiken PSO-vouchers uit

“Om bedrijven te stimuleren zich te certificeren voor de PSO, reiken de gemeenten Maashorst, Meierijstad, Bernheze en Land van Cuijk PSO-vouchers uit. De vouchers hebben een waarde van 500 euro en de gemeenten financieren deze uit de Algemene Gemeentelijke Reserve (AGR).” De AGR is de bijzondere winstverdeling voor gemeenten via het Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant. Naar rato van de gemeentelijke omzet wordt 50% van het te bestemmen resultaat van IBN jaarlijks verdeeld onder alle zes gemeenten. 

Ondersteuning in het PSO-certificeringstraject

Met de vouchers kunnen organisaties advies en begeleiding vanuit IBN krijgen tijdens het PSO-certificeringstraject. “Bedrijven kunnen IBN inschakelen in de voorbereidende fase: om de sociale waarde van het bedrijf te inventariseren, de PSO rekentool in te vullen en de organisatie voor te bereiden op de audit.”

Sociale producten en diensten via IBN

Bedrijven kunnen ook bij IBN terecht om hun maatschappelijke impact te vergroten, bijvoorbeeld met sociale inkopen of bieden van werkgelegenheid aan medewerkers die een steuntje in de rug nodig hebben. “Dit loopt niet via de vouchers, maar door producten of diensten bij IBN af te nemen - zoals bij Meeters, Doegoods, de schoonmaak of groenvoorziening - kunnen organisaties hun maatschappelijke impact  verhogen. Bovendien telt het extra mee voor de PSO als zij door ons opgeleide vakkrachten een baan aanbieden, via detachering of in eigen dienst. Elke twee jaar vindt een hercertificering plaats, dus organisaties moeten ervoor zorgen dat hun maatschappelijke impact op niveau blijft. Hiervoor bestaan vaak meer mogelijkheden dan werkgevers denken.”

Meest inclusieve arbeidsmarktregio

Door het uitreiken van PSO-vouchers stimuleren gemeenten de bedrijven in hun regio inclusief te (gaan) ondernemen. Dit draagt bij aan de regionale doelstelling om de meest inclusieve arbeidsmarktregio van Nederland te worden. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van ondersteuning bij een PSO-certificering? Guus Weitzel vertelt u graag meer over de mogelijkheden. Guus is bereikbaar op 06 - 18 30 85 76 of gweitzel@ibn.nl

Guus Weitzel - adviseur Social Return