Soheer
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Verhaal van Soheer

Gedreven Soheer bouwt aan een mooie toekomst

Dankzij een pilot, een project via het Incompany College bij IBN waarbij inburgering, taal en werk in elkaar samengaan, kreeg ze een betaalde baan en is ze niet meer afhankelijk van een uitkering.

Het verhaal van Soheer

De 48-jarige Soheer Allabadidi heeft sinds maart 2020 een betaalde baan bij IBN en werkt met veel plezier aan de productie van automatten. Het contrast is groot wanneer je bedenkt dat ze amper 3 jaar geleden nog met haar gezin op de vlucht was vanuit Syrië. Soheer is statushouder en doorliep een pilot, een project via het Incompany College bij IBN waarbij inburgering, taal en werk in elkaar samengaan.

Achtergrond

In Syrië volgde Soheer een mbo-opleiding en werkte daarna in de gehandicaptenzorg. Vanwege de oorlog besloot zij met haar gezin te vluchten. Eerst ging haar man naar Nederland en later volgde Soheer met haar kinderen. “We kwamen terecht in het vluchtelingencentrum AZC in Hardenberg. We kenden niemand, hadden alleen onze kleding en verder niets,” vertelt Soheer. “Daarna verhuisden we naar Schijndel. Een moeilijke tijd, ik sprak geen woord Nederlands,” zo zegt ze zelf.

Uniek traject

Incompany college is een project waarbij de gemeenten Meierijstad en Uden, IBN en VluchtelingenWerk Zuid-Nederland met elkaar samenwerken op het gebied van inburgeringslessen, taal en werk. Alle trajecten onder één dak bij IBN die tegelijkertijd naast elkaar lopen. Heel fijn zo zegt ze zelf: “Ik kon de Nederlandse taal leren en meteen werken waardoor ik met hulp, me snel kon aanpassen aan het leven in Nederland.”

Werk

Soheer volgde samen met 13 andere statushouders intensieve taallessen, verzorgd door Vluchtelingenwerk. Er ontstond een hechte groep die elkaar door dik en dun steunde bij het leren van de Nederlandse taal en de Nederlandse manier van werken. Daarnaast deed ze vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis in Schijndel. Koffie rondbrengen voor ouderen en assisteren in de keuken. “Ik was daar erg blij mee, ik werd daar echt gewaardeerd,” vertelt ze.

Het leren van de Nederlandse taal ging goed waardoor ze zelfs andere cursisten hielp. Door het ‘Werkplekleren’, ook onderdeel van Incompany College, kwam ze terecht in de productie bij IBN waar zij automatten stikt. Haar leergierigheid en werknemersvaardigheden vielen op bij Yvonne Biemans, trajectregisseur bij IBN. Het traject verliep zo goed dat de overstap snel was gezet van het ‘Werkplekleren’ naar betaald werk; IBN bood haar een baan aan op deze werkplek. “In het begin vond ik het werk moeilijk maar collega’s hielpen mij goed er doorheen. Ik ben blij dat ik hier kan werken.”

Ambities

Inmiddels heeft zij de taallessen afgerond en gaat ze starten met een vervolg hierop, een taaltraining op de werkvloer. Ze heeft werk en hoeft niet meer terug te vallen op een uitkering. ‘Ik had nooit gedacht met mijn achtergrond in Nederland te kunnen werken maar toch is het mij gelukt.” Ook ambities heeft Soheer zeker. “Koken is mijn grote hobby.” Zo staat ze ook vaak in de keuken voor haar grote gezin. “Ik hoop ooit nog een opleiding te kunnen volgen en in de keuken bij IBN te mogen werken.”