Foto Astrid Header
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Astrid van den Busken

Het servicebureau is de spil van de kwekerij

‘De zon ging letterlijk weer schijnen’

Het verhaal van Astrid

Astrid van den Busken (64 jaar) werkt op het servicebureau van de kwekerij in Schaijk. Astrid: “Door fysieke klachten had ik een tijdje weinig tot zelfs geen inkomen doordat ik zonder werk zat. In het verleden heb ik altijd goed betaalde banen gehad bij verschillende soorten bedrijven. Ik heb gewerkt bij verschillende multinationals en bij een gemeente als directiesecretaresse en projectassistent. Door meerdere hernia’s werd ik gedwongen minder te gaan werken.”

Vaste lasten

“In het verleden heb ik door een val een gebroken ruggenwervel opgelopen. Ook heb ik vroeger een zwaar auto-ongeluk gehad. Ik heb altijd last van mijn rug. Inmiddels heb ik zo’n 7 hernia’s gehad. De consequentie hiervan is zwaarder dan mensen soms zien. Ik trok de lange werkdagen en prestatiedruk in de banen in het bedrijfsleven niet meer. Hierdoor ben ik minder gaan werken en had ik minder salaris. Hiervan kon ik mijn vaste lasten moeilijk of niet betalen. Omdat ik altijd al gek was op dieren, startte ik een hondenuitlaatservice. Dit ging heel wat jaren goed tot ik opnieuw een hernia kreeg.”

In de put

Door fysieke klachten moest ik stoppen met mijn bedrijf. Dit was een rouwproces. Ik hield zo van mijn werk. Ook kreeg ik financiële stress. Ik had geen inkomen en moest geld lenen bij familie en vrienden. Volgens artsen zou mijn rug nooit meer herstellen. Ander werk vinden lukt ook niet zomaar als je bijna 60 jaar bent. Ik zat in de put. Als zelfstandig ondernemer kon ik financieel nergens op terugvallen. Voor hulp klopte ik aan bij de gemeente Oss. Gelukkig kwam ik in aanmerking voor een IOAZ-uitkering bedoeld voor mensen die als zelfstandig ondernemer hebben gewerkt.”

Er ging een wereld voor mij open

“De gemeente verwees mij door naar IBN. Ik hoorde altijd al goede verhalen over IBN. Zo solliciteerde ik op de functie medewerker kwekerij. Via de Participatiewet kon ik er in 2018 direct aan de slag. Door mijn slechte rug kon ik niet in de kwekerij zelf werken, maar wel aan een tafel. Er ging een wereld voor mij open. De zon ging letterlijk weer schijnen. Het gaf mij zo’n goed gevoel dat ik weer mee kon doen in de maatschappij.”

Gewaardeerd

Ik voel me bij IBN gewaardeerd. Ondanks mijn hele andere achtergrond, was ik blij dat ik met mijn lichamelijke kwalen werk vond dat ik aankon. En ook belangrijk: dat ik weer inkomen had. Mijn supervisor die mijn cv zag, benaderde mij om te solliciteren op de functie van administratief medewerker servicebureau van de kwekerij. Ik werd aangenomen. Deze baan is echt iets voor mij. Het servicebureau is de spil van de kwekerij. Alles wat er bij de kwekerij binnenkomt en de deur uitgaat, wordt door ons administratief verwerkt.”

Iedereen is nodig

Tijdens corona viel ik opnieuw uit door een hernia. De klachten van mijn rug zijn niet verdwenen. Ik moet zittend werk doen, maar ook af en toe kunnen lopen. Inmiddels heb ik een aangepast bureau en een speciale stoel. Soms moet ik naar de kwekerij om iets te tellen en ontvang ik bezoekers. Het zorgt ervoor dat ik in beweging blijf. Toen ik ziek thuis zat, was het mijn grootste angst om opnieuw mijn baan en inkomen te verliezen. Gelukkig was er begrip. Na mijn herstel kon ik weer bij het servicebureau aan de slag. Het geeft mij veel voldoening dat ik werk heb. Ik heb weer een doel in het leven. Ook het contact met collega’s vind ik fijn. Mijn collega’s doen graag een beroep op mij vanwege mijn ervaring. Dat doet mij goed. IBN laat zien dat iedereen nodig is.”

IBN Astrid Van Den Busken 7E94a3256c126b2f90945ed73d765abcd7496305

Astrid van den Busken, medewerker servicebureau bij de kwekerij in Schaijk