Laura vindt reguliere baan na de werkleerlijn Hospitality
Laura: ‘‘Tijdens het volgen van de werkleerlijn kreeg ik weer vertrouwen in mezelf.’’
Het verhaal van Laura
Laura kwam, nadat ze lange tijd thuis zat, bij IBN terecht. Ze leerde de fijne kneepjes van het horecavak in de werkleerlijn Hospitality bij Meeters vergaderlocatie, een merk van IBN. In 1,5 jaar leerde ze soepen, lunches en warme gerechten maken. En nog belangrijker: ze kreeg het vertrouwen in zichzelf weer terug. Hierdoor vond ze een reguliere baan in de keuken van restaurant Gossimijne in Oss.
Daarvoor was Laura’s leven wat minder rooskleurig. “Al vanaf mijn vierde jaar voelde ik me meer een meisje dan een jongen. Ik heb me hier altijd voor geschaamd. Ik probeerde mijn leven te leiden zoals ik dacht dat de buitenwereld dit van mij verwachtte.”
Verschillende banen
Laura volgde een opleiding praktijkonderwijs bij het Fioretti college, na twee jaar begon ze op het Grafisch Lyceum Eindhoven. Door persoonlijke omstandigheden stopt ze in het examenjaar. Rond haar 17e gaat ze werken. Ze heeft verschillende banen waaronder bij een campingwinkel als verkoopmedewerker en bij een eetcafé als keukenhulp. Laura werkte enkele jaren als montagemedewerker bij een meubelbedrijf. “Ik zat niet lekker in mijn vel. Op tijd komen, was wel een ding. Het zorgde uiteindelijk voor mijn ontslag.” Hierna werkte Laura nog enkele jaren bij een cateringbedrijf in het magazijn. “Ik sprong in bij de catering wanneer nodig. Dit vond ik leuk om te doen,” vertelt Laura. Maar na een reorganisatie besluit ze dat het tijd is om aan zichzelf te werken.
Sociaal isolement
“Al die jaren ging ik als man naar mijn werk. Ik kon de confrontatie niet aan om als vrouw naar het werk te gaan.” In de periode dat Laura thuis zit, wordt ze depressief. “Ik solliciteerde veel, maar ik werd vaak niet eens uitgenodigd.” De moed zakte in haar schoenen en ze belandde in een sociaal isolement. “Ik had weinig contact met vrienden. Mijn dagen bracht ik gamend op mijn computer en gameconsoles door.”
Zin in de dag
In die tien jaar dat ze thuis was, leerde ze steeds beter omgaan met haar transgendergevoelens. Ze leerde dit voor zichzelf te accepteren. Ze besluit om naar het event ‘een baan zonder solliciteren’ te gaan, georganiseerd door de gemeente Meierijstad en IBN. Hierna gaat het snel. “Ik kreeg een rondleiding bij IBN. Het verraste me dat er zoveel mogelijkheden waren qua werk.” Door haar passie voor koken start Laura in de werkleerlijn Hospitality bij Meeters. “Ik kon direct aan de slag. Dat was best spannend. Het sociale contact had ik al jaren niet meer gehad. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik op mijn werk mezelf kon zijn. Ik kreeg weer energie en zin in de dag.”
Op zoek naar regulier werk
“Toen ik in het begin bij Meeters werkte, had ik moeite met het werkritme. Uiteindelijk gaf het werk stabiliteit en een doel in mijn leven. Bij Meeters voelde ik me geaccepteerd: ik durfde zelfs grapjes te maken met collega’s. Dat zou ik eerder nooit doen. Ik leerde veel, zoals het maken van soepen, lunches en de warme keuken. Ik kreeg weer vertrouwen in mezelf.” Na 1,5 jaar was Laura er klaar voor om op zoek te gaan naar regulier werk. “Het traject bij IBN duurt 2 jaar, zodat je daarna door kunt stromen. Het ging zo goed dat ik al eerder ben gaan solliciteren. Ik ben zelf bij een aantal restaurants naar binnen gestapt om te vragen of ze nog personeel zochten, waaronder restaurant Gossimijne. Dit durfde ik eerder niet, maar door mijn ervaring bij Meeters voelde ik me sterk genoeg. In eerste instantie was er geen plek. Maar later werd ik gebeld of ik toch een keer mee kon draaien.”
Aan de slag bij Gossimijne
Zo ging het balletje rollen. “Het voelde meteen fijn om bij Gossimijne te werken, de sfeer sprak me aan. Het werk ging goed en ik mocht in de keuken aan de slag. Inmiddels heb ik een regulier contract van 38 uur. Ik maak vooral de koude gerechten: de voorgerechten en de koude gerechten van de tapaskaart. Wat ik bij Meeters geleerd heb, komt hierbij goed van pas. De druk is soms hoog, gerechten moeten snel op tafel staan. Gelukkig ben ik heel stressbestendig.”
Toekomst
In de toekomst wil Laura nog meer bereiken. Zoals meer warme gerechten bereiden. “Dit ben ik op rustige dagen aan het leren. Ik ben ook aan het kijken naar een opleiding tot zelfstandig werkend kok. Dat zal een BBL-opleiding worden, ik ga dan 1 dag in de week naar school en vier dagen leer ik op het werk. Zo kan ik me verder ontwikkelen.”
In de korte tijd dat Laura bij Gossimijne werkt, heeft ze al een mooie stap kunnen zetten. “Sinds twee weken ben ik souschef. Dat houdt in dat je de leiding hebt als de chef-kok er niet is en mee de verantwoordelijkheid over de keuken hebt. Ik heb zelfs al wat verbeteringen door kunnen voeren. Zoals dat de afwas nu beter gesorteerd wordt en dat bestellingen op ons nieuwe white-board worden geschreven. Ik wil graag meer leren over het bestellen en de inkoop van producten. Dat hoort ook bij het werk van een souschef. Het bevalt me goed bij Gossimijne, ik ga hier voorlopig niet weg!”