Robel uit Eritrea op zoek naar een veilige plek
"Eindelijk weer onderweg naar een toekomst."
Het verhaal van Robel
Hij liep honderden kilometers vanuit Eritrea naar Soedan en kwam via een omweg uiteindelijk terecht in Nederland. Hij werd opvangen in verschillende asielzoekerscentra (azc). Zijn veilige haven werd uiteindelijk de gemeente Schaijk. Na een inburgeringstraject kwam hij via de gemeente bij IBN. Robel blikt terug op een bijzondere periode. “Mijn Nederlandse taal was nog niet zo goed, toch kon ik meteen aan het werk. Dat ik handig was, kwam goed van pas,” aldus Robel. Via IBN ging hij aan de slag als monteur bij De Molen Banden in Reek.
Uitzichtloos bestaan
“Van jongs af aan leerde ik om hard te werken. Vanaf mijn 12e jaar werkte ik naast school in het bedrijf van mijn vader. Ik verrichtte reparatiewerk van kleding. Op latere leeftijd werd ik lasser. Zonder opleiding leerde ik het lassen mezelf aan. Het leven in Eritrea was zwaar. Door de dictatuur en verplichte dienstplicht die meer dan 10 jaar kan duren, ontvluchtten veel mensen het land.” Toen hij in Eritrea zijn huidige vrouw ontmoette en een dochtertje kreeg, besloot hij op weg te gaan naar een nieuwe toekomst voor zijn gezin.
Talent
In Nederland volgde Robel een inburgeringstraject. Na een korte werkervaring bij arbeidstrainingscentrum ‘De Rotonde’ kwam hij via de gemeente Schaijk in contact met IBN. Joost de Laat, accountmanager bij IBN, zag al snel dat Robel veel in zijn mars had. Uit de proefplaatsing werd duidelijk: Robel heeft twee rechterhanden en een uitstekend technisch inzicht. Hierdoor was de verbinding met de vacature bij De Molen Banden snel gelegd. Hij ging aan de slag als monteur.
Mooie kans
“Door de krapte op de arbeidsmarkt is het lastig om aan ervaren monteurs te komen. Van een familielid hoorde ik positieve geluiden over IBN,” aldus René Elbers, HR-manager bij De Molen Banden. “Bovendien dient het een tweeledig doel, De Molen Banden draagt het sociaal ondernemen een wam hart toe. Meteen na het eerste gesprek met Robel, had ik een goed gevoel, het klopte gewoon.” Binnen De Molen Banden heerst een cultuur van ‘niet zeuren maar doorgaan’. En daar werd Robel door zijn nieuwe collega’s al snel in opgenomen.
Werk brengt meer
Het werk kreeg Robel snel onder de knie. Hij maakte al gauw de overstap van de montage en reparatie van landbouwbanden naar vrachtwagenbanden. Robel: ”Ik vind het werk bij De Molen Banden leuk en afwisselend. Het klikt goed met mijn collega’s. Ik heb er zelfs een vriend aan overgehouden.” De Molen Banden stimuleert zijn ontwikkeling. Robel is leergierig. Hij gaat nu zelfs aan de slag met het behalen een heftruckcertificaat. Hij is blij met de kansen die hij krijgt.
Toekomst
Het gezin werd later herenigd en ze kregen nog een zoon. “Mijn vrouw is ook aan het leren en volgt een opleiding voor in de kinderopvang.” Robel glimlacht vol trots als hij zegt dat zijn vrouw zelfs nog beter Nederlands spreekt dan hij. Robel voelt zich in Nederland op zijn plek. Zijn werk, collega’s, het contact met de buren: het zorgt voor een fijne sociale kring. In het weekend is hij regelmatig te vinden in het asielzoekerscentrum. Hij voetbalt met vluchtelingen en hoopt hen hierdoor afleiding te geven. “Ik heb weer vertrouwen in de toekomst. De hulp van IBN bracht mij verder.” “Ik zie zeker nog veel potentieel bij Robel. Als hij de taal straks nog wat beter beheerst, behoort de functie van servicemonteur misschien wel ooit tot de mogelijkheden. Wij zijn erg tevreden over de samenwerking met IBN”, aldus René Elbers.
En Robel… die is blij dat hij op weg ging naar een nieuwe toekomst.
En Robel… die is blij dat hij op weg ging naar een nieuwe toekomst.