Van aankomst tot toekomst
Sawsan (24), Farid (24), Faniel (21) en Massoud (22) bouwen aan een nieuwe toekomst in Nederland dankzij een leuke job. Een veilige werk- en leefomgeving is voor veel jongeren heel normaal. Voor hen was dit niet het geval. Op jonge leeftijd zijn zij gevlucht uit hun geboorteland vanwege oorlog, geweld, of een dictatuur.
Mooie stappen van jonge statushouders gemeente Meierijstad
Op weg naar een betere toekomst in Nederland. Via de gemeente Meierijstad volgen zij de Z-route bij IBN. Een traject voor inburgeringsplichtigen die moeite hebben met het leren van een nieuwe taal. Met de focus op het vergroten van de zelfredzaamheid en meedoen in de maatschappij.
Elke jongere is anders
De Zelfredzaamheidsroute (Z-route) is een leerroute binnen de nieuwe Wet inburgering (2021). Faida Dendoun, consulent Inburgering & Participatie bij de gemeente Meierijstad: “Deze statushouders hebben meer begeleiding nodig op het gebied van scholing. De Z-route is een combinatie van leren en participeren. Dit besteden we uit aan IBN. Jonge statushouders staan vaak al langere tijd in de overleefmodus. Elke jongere is anders. De aanpak en problematiek verschilt. Dit vraagt om maatwerk en creativiteit.” Statushouders volgen een inhouse traject bij IBN. “Hierbij is aandacht voor de Nederlandse taal, het opdoen van werkervaring, en ook cultuurverschillen komen aan bod,” vertelt Edgar Glaudemans, trajectregisseur bij IBN.”
‘Nederlandse collega’s helpen mij’
Sawsan, afkomstig uit Syrië: “IBN heeft een goede school. Miriam is een fijne docent, ze legt alles goed uit.” Miriam Egas, taaldocent NT2 bij IBN: “Zowel in de taallessen als in de gesprekken met Edgar bespreken we met statushouders wat zij willen en kunnen. Samen met Edgar maakte Sawsan haar cv en ging ze naar de banenmarkt ‘Meet & Match’, georganiseerd door de gemeente Meierijstad. Zo kwam ze in contact met Action in St. Oedenrode. “Ik werd dezelfde dag al gebeld of ik op gesprek kon,” glimlacht Sawsan. “Ik werk er nu als vakkenvuller. Dit gaat heel goed. Binnenkort leer ik ook de kassa. Nederlandse collega’s helpen mij goed.”
‘Ik kreeg direct een contract’
Farid uit Syrië is de broer van Sawsan. Ook hij ging samen met Edgar naar de banenmarkt Meet & Match. Edgar: “Farid mocht op gesprek bij Cranenbroek. Samen met een tolk van IBN, hielpen we hem bij de voorbereidingen van zijn sollicitatiegesprek. Ik ben heel trots op hem. Hij ging alleen op gesprek.” En met succes! Farid: “Ik werkte 2 dagen op proef bij Cranenbroek. Hierna kreeg ik direct een contract. Ik doe er vanalles. Van werken in het magazijn tot in de winkel. Het werk in de winkel vind ik het leukst. Ik heb fijne collega’s. Zij komen uit de hele wereld. Zo helpt een collega uit Bonaire mij met de Nederlandse taal. Ook mijn baas is een goede man. Hij maakt grapjes. Het werk voelt goed.”
‘Blij dat ik geen uitkering meer heb’
Faniel woont nu zo’n 3 jaar in Nederland en komt uit Eritrea. “Ik ben blij met de vrijheid die ik heb in Nederland. Ik kan nu naar school en werken. Ik vond een baan bij McDonalds in Veghel. Edgar hielp mij bij mijn sollicitatiegesprek. Ik werk er nu in de keuken. Leuk en afwisselend werk. Ook heb ik leuke collega’s en een fijne manager. Ik ben blij dat ik geen uitkering meer heb.”
‘Ik heb sociale contacten’
Massoud uit Afghanistan woont inmiddels bijna 2 jaar in Nederland. Massoud: “De Nederlandse taal is moeilijk. Praten vind ik moeilijker dan schrijven. Ik ben blij met mijn werk bij Jumbo in Schijndel. Edgar vond deze baan voor mij. Ik werk veel met Nederlandse collega’s. Hierdoor spreek ik nu beter Nederlands. Ook heb ik nu sociale contacten door de lessen bij IBN. Faniel is een vriend geworden. Als ik straks mijn rijbewijs heb gaan we samen op vakantie.”
Statushouders maken mooie stappen
Miriam: “Je ziet direct een andere woordenschat ontstaan door het werk. Ook komen tijdens de lessen de cultuurverschillen aan bod en typische feestdagen zoals Koningsdag en Sinterklaas. We proberen op een andere manier de taal te leren dan uit een boek. Als je ziet dat het werkt in de praktijk dan is dat prachtig om te zien.” Alle jonge statushouders maakten mooie stappen in hun ontwikkeling. Faida: “De samenwerking met IBN in de Z-route is een nieuwe uitdaging. De lijntjes met IBN zijn kort. We werken intensief met elkaar samen en met de statushouder om het beste resultaat te behalen. Alleen al de blijdschap en het enthousiasme bij statushouders te zien is geweldig. Samen focussen we ons op de successen.”