'Ik kreeg weer geloof en vertrouwen in mezelf’
Na een rondje hardlopen blijkt dat Roger, zonder dat hij het zelf beseft, een licht herseninfarct heeft gehad. Na een periode van revalideren volgt hij de training ‘Werken na’ bij IBN.
Het verhaal van Roger
Na een rondje hardlopen blijkt dat Roger Rompa (53), zonder dat hij het zelf beseft, een licht herseninfarct heeft gehad. Na een periode van revalideren volgt hij de training ‘Werken na’ bij IBN. Dat deed hij na een tip via het Young Strokes-programma van de St. Maartenskliniek (een programma in samenwerking met Radboud UMC). “Ik had vanuit het verleden in mijn leven al heel wat trainingen en workshops gevolgd. Ik verwachtte ‘open deuren’, maar ik was positief verrast. De training gaf mij een enorme boost. Ik herontdekte mijn talenten.”
Achtergrond
Roger werkte na zijn universitaire studie arbeids- en organisatiepsychologie bij verschillende bedrijven- en onderwijsinstellingen. “Ik was docent en onderwijs coördinator bij een universiteit. Ook heb ik gewerkt met kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Later coachte ik hoger opgeleiden met autisme. En in de periode van mijn infarct had ik een intensieve baan in de ambulante dienstverlening. Achteraf gezien niet de baan die echt bij mij paste.”
Voelt gek dat mij dit is overkomen
“Voor mijn infarct was ik zo’n 10 kilo afgevallen. Ik liep best veel hard.” Tot het moment dat Roger na een rondje hardlopen zich ineens erg moe voelt. “Mijn vrouw vond mij ‘s avonds met mijn hoofd op tafel.” Later blijkt uit onderzoek dat Roger een licht herseninfarct heeft gehad. “Ik vind het nog steeds gek dat mij dit is overkomen, maar ik besef ook dat ik geluk heb gehad.” Roger verliest zijn baan doordat zijn toenmalige werkgever zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst na het infarct niet verlengt.
Snel afgeleid
“Ik merkte dat mijn concentratie niet goed was. Zo was ik snel afgeleid. Ik had geen tijdsbesef. Wanneer ik tijdens het koken meerdere dingen tegelijk deed, liet ik bijvoorbeeld zomaar iets aanbranden.” Roger wordt voor 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. “Ik dacht: hoe kom ik ooit nog aan het werk?. Ik vond dit heel heftig. Dat realiseerde ik me pas toen mijn revalidatiecoach mij aangaf dat ik een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) niet moest bagatelliseren.”
Voelt als warm bad
Na zijn revalidatie neemt Roger deel aan de training ‘Werken na’ bij IBN. “De training leverde mij direct veel op. Ik kreeg vragen die ik mezelf nooit eerder had gesteld. Na een talentensessie kreeg ik waardevolle feedback. Het gaf mij een enorme boost. Ik leerde pitchen voor werkgevers. Dit ging gewoon goed. Ik ben heel wat drempels overgegaan. Doordat je de training volgt met lotgenoten, hoef je niets uit te leggen. Het voelt als een warm bad.”
Werkervaringsplaats
“Ik was zo onder de indruk van de training dat ik me afvroeg: ‘Wie betaalt dit?’. Corina Kersten van IBN stelde me gerust en zei: ‘Maak je niet druk, het komt goed’. De training wakkerde een vuurtje in mij aan.” Roger gaat aan de slag met zijn talenten. “De hulpverlening waarin ik ooit werkte, vroeg veel van mij. Ik weet ook dat wanneer ik werk vanuit mijn talenten, het mij geen energie kost. Dit ga ik nu onderzoeken via een werkervaringsplaats bij het FIOM in Den Bosch."
Uit comfortzone
Het FIOM is een expertisecentrum op het gebied van ongewenste zwangerschap, verwantschapvragen en adoptie. “Corina regelde alles zodat ik aan het werk kon. Ik heb verschillende taken. Zo beantwoord ik binnengekomen vragen. Van enkele zaaddonoren die zich hiervoor hebben aangemeld, ga ik een portretfilm maken. Dit is nieuw voor mij.”
Mochten mensen twijfelen om deel te nemen aan de training ‘Werken na’, zou ik zeggen: zeker doen! Je kunt er veel profijt van hebben. Ook Leonie en Michèle van Wasbeer & Pauw die de training gaven vond ik erg goed. Je wordt op een prettige manier uit je comfortzone gehaald. Heel bijzonder. Ik kreeg weer geloof en vertrouwen in mezelf.”
In overleg met zijn collega
Voor het pand van zijn nieuwe werkgever
Meer informatie over het programma 'Werken na'
Wil je meer informatie over het programma 'Werken na' en hoe het programma voor mensen met kanker, long COVID, NAH, Ziekte van Lyme, Q koorts of Parkinson kan werken? Klik op onderstaande button en bekijk de pagina met alle informatie. ook als je nog vragen hebt of je direct wil inschrijven kun je hier terecht.